Gruaja

Autor:Jhumpa Lahiri ISBN: 978-9928-176-25-7 Kolana: Gjinia: , Nr. faqe: 464Përktheu: Krenar HajdëriViti i botimit: 2017 Çmimi: 1000 Lekë

Të lindur me pesëmbëdhjetë muaj diferencë, në periferi të Kalkutës në vitet e tmerrshme të luftës për pavarësi, vëllezërit Subash e Udajan ngjajnë si dy pika uji sa dhe të afërmit i ngatërrojnë, por janë po aq të ndryshëm nga njëri-tjetri. Subashi është i heshtur dhe mendimtar, ndërkohë që Udajani është rebel dhe i hedhur. Kështu, rreth viteve gjashtëdhjetë, kur në universitetet bengaleze shpërthen një valë protestash të një grupi maoist kundër padrejtësive, Udajani përfshihet me mish e shpirt duke marrë parasysh rreziqet; nga ana tjetër Subashi preferon të qëndrojë larg e të niset për në SHBA. Jeta e tyre duket se merr rrjedha krejt të ndryshme: Subashi fillon një karrierë të qetë studiuesi në qytezën bregdetare Rhode Island, ndërsa Udajani, duke iu kundërvënë zakoneve, vendos të martohet me dashuri me Gaurin, një studente e filozofisë, e dashuruar pas karizmës dhe pasionit të tij. Pastaj shpërthen tragjedia, e papritur dhe shkatërrimtare. Kur Subashi merr vesh atë që i ka ndodhur të vëllait, niset menjëherë për në Kalkutë dhe përpiqet të shërojë plagët e familjes dhe, sidomos, ato të Gaurit. Kjo grua e pavarur dhe e fortë, bashkë me vajzën që mban në bark, bëhet sakaq simboli i lidhjes së pathyeshme mes dy vëllezërve, duke marrë rolin kryesor në një histori ndjenjash e braktisjesh, arratisjesh dhe rikthimesh.