Kukulla e Kokoshkës

Autor:Afonso Cruz ISBN: 978-99943-0-640-4 Kolana: Gjinia: Nr. faqe: 246Përktheu: Agim DoksaniViti i botimit: 2021 Çmimi: 1000 Lekë

Në Drezdenin e rrënuar nga bombardimet, gërshetohen dhe shkrihen jetët e Isak Dresnerit, djaloshit hebre gjerman që ka gjetur strehë në qilarin e një dyqani zogjsh për t’i shpëtuar përndjekjes naziste; Bonifac Vogelit, pronarit të dyqanit; si dhe piktores Cilia Kacev, e cila, me fustanin e gjelbër dhe zemrën e mardhur, i përshkon jetët e të dyve si hija e lehtë e një harabeli.

Në këtë trekëndësh ia beh dhunshëm Matias Popa, autori i Kukulla e Kokoshkës, që rrëfen historinë e piktorit Oskar Kokoshka dhe kukullës së tij, ndërtuar sipas imazhit dhe ngjashmërisë me të dashurën Alma Mahler.

Me ironi të madhe dhe shpirt krijues, Afonso Cruz-i ndërton një lojë madhështore matrioshkash, ku takohen realiteti dhe trillimi dhe ku vështrimi i tjetrit është themelor për historinë dhe identitetin tonë.

“Kur lexon Afonso Cruz-in, kurrë nuk e di se ç’mund të ndodhë.” – Time Out