Kthimi

Autor:Dulce Maria Cardoso ISBN: 978-9928-176-03-5 Kolana: Gjinia: , , , Nr. faqe: 240Përktheu: Nasi LeraViti i botimit: 2014 Çmimi: 800 Lekë

Romani i fundit i jashtëzakonshëm i Dulce Maria Cardoso-s, “Kthimi”, është shkruar me saktësi narrative dhe me qartësi stili të admirueshëm. Një tablo e nderë, dramatike, treguar përmes syve të një fëmije për “kthimin” në atdhe, që përbën njëkohësisht edhe një radiografi gjuhësore të një vendi ende të mpirë dhe ndoshta të zhgënjyer nga ndryshimet jo shumë të largëta historike.

Një avion heq një vijë të bardhë në mes të qiellit. Në heshtje. Si një shkumës i ngathët në duart e padukshme të Zotit. Në kohëra të tjera do t’i isha përgjigjur që këtu poshtë. Ndoshta do t’i përgjigjem. Në kohëra të tjera do t’i kisha shkruar, ndoshta do t’i shkruaj me germa të mëdha mbi gjithë gjatësinë e tarracës, që ai të më shohë patjetër, unë kam qenë këtu.

Unë kam qenë këtu.