Ushtarë të Salaminës

Autor:Javier Cercas ISBN: 978-99943-0-681-7 Kolana: Gjinia: Nr. faqe: 224Përktheu: Edlira Hoxholli dhe Bashkim Shehu Çmimi: 1200 Lekë

Ditët e fundit të luftës civile spanjolle. Republikanët, të shpartalluar, në ikje e sipër pushtojnë hierarkë fashistë që i kanë mbajtur të burgosur diku në një humbëtirë. Njëri prej tyre, gjatë rrëmujës, ikën dhe fshihet në një pyll aty pranë. Është një nga figurat më të rëndësishme të frankizmit. Gjatë kërkimit në një pyll për ta kapur, gjendet papritur përballë një ushtari republikan… i cili çuditërisht e lë të largohet. Ky është momenti thelbësor, epiqendra e domethënies së këtij libri. Duke përshkruar në mënyrë tronditëse portretin e hierarkut, njërit prej themeluesve të partisë fashiste dhe nga ministrat më të pushtetshëm, autori përpiqet të gjejë ushtarin anonim, për të zbuluar pse e bëri.

 

Javier Cercas lindi në Caseres, në vitin 1962. Është shkrimtar dhe gazetar spanjoll, vepra e të cilit është përkthyer në më se tridhjetë gjuhë dhe vlerësuar me çmime të shumta.

Nga Shtëpia Botuese Dudaj janë botuar librat e tij “Mashtruesi” dhe “Monarku i hijeve”.